Pool of Radiance

Θυμήθηκα που πριν 2-3 χρόνια ειχα ξεκινήσει το Pool Of Radiance (τρέχοντας το σε amiga emulator) αλλά δεν το ολοκλήρωσα ποτε. Με πιάνουν κάτι τέτοιες retro-νοσταλγίες κατά καιρούς.

Εβαλα τον WinUEA amiga amulator (χρησιμοποιώντας την συλλογή του DamienD απο το english amiga board) και είπα να ξαναδοκιμάσω το Pool Of Radiance. Σύμφωνα με τον γνωστό crpg blogger, Crpgaddict, το Pool of Radiance ειναι ενα απο τα καλύτερα crpgs και σιγουρα το καλύτερο της σειράς goldbox που έβγαλε η SSI/TSR.

Δεν ξέρω πως κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα, αλλά θα τον εμπιστευτώ. Πάντως, ύστερα από την καταπληκτικό box cover art, τα γραφικά ειναι απογοήτευση. Περα απο τα γραφικα, το character generetaion ειναι πολύ πρωτόγονο αλλά τι να περιμένεις από ενα τέτοιο αρχαίο crpg. Φτίαχνεις male fighter και επιλεγοντας πορτραίτα σου βγάζει και γυναικεία. Για να μην μιλήσω και για τα ‘sprites’ που ειναι όλα ίδια και για να αλλάξεις τα χρώματα πρέπει να περάσεις απο έναν Γολγοθά προσπαθώντας να αλλάξεις χρώμα σε κάθε άκρο πατώντας τα αρχικά γράμματα της κάθε επιλογής. Δράμα με τα σημερινά δεδομένα, αλλά πάω στοιχημα οτι οταν ειχε κυκλοφορήσει το παιχνίδι πρέπει να ηταν πολύ πρωτοποριακό (χαρ χαρ).

Γενικά, σε όλα τα cRPG (αλλά και RPG) το character και party generation ειναι το αγαπημένο μου κομμάτι. Εδώ σπατάλησα περίπου μια ώρα φτιάχνοντας την ομάδα (2 fighter, 2 mage-users, 1 cleric και 1 thief). Στην συνέχεια είχα μια επιλογη να κανω modify του χαρακτήρες, δεν ξέρω γιατί, αλλά αυτό μου φάνηκε σαν cheating και το προσπέρασα και μπήκα στην main game.

Ξεκινάμε στην πόλη Φλαν (Phlan) και κάποιος Ρολφ μας συνοδεύει οπως συνοδεύει όλους τους νέους επισκέπτες της πόλης, κάνοντας μας μια βόλτα στην πόλη. Έξω απο το Δημαρχείο υπάρχουν οι παρακάτω ανακοινώσεις τις οποίες παραθέτω εδώ για να μπορώ να ανατρέχω σε αυτές γρήγορα. Το σύστημα με τις ανακοινώσεις δουλεύει ως εξης. Στο παιχνίδι μέσα σου λέει να ανατρέξεις στην ανακοίνωση LIX ή CI που βρίσκεται στο Journal βιβλιαράκι που υπήρχε μέσα στο κουτί του παιχνιδιού. Ευτυχώς αυτά υπάρχουν πια και σε pdf.

Παρατήρησα ότι πολύ γρήγορα τα λεφτά που μαζεύεις είναι τόσα πολλά, που αγοράζεις όλη την πόλη αν θες. Επίσης όταν κάνεις rest, δεν νομίζω να έχει σημασία αν κάνεις rest 1 μέρα ή ένα χρόνο, καθώς το παιχνίδι δεν κάνει καθόλου track τον χρόνο που σπαταλάς. Γενικώς το economy του παιχνιδιού καταρρέει πολύ νωρίς. Το κακό ειναι οτι αγοράζεις οτι θες χωρίς δεύτερη σκέψη.

Στο σημείο αυτό, ανακαλύπτω ότι η κατώτερη έκδοση για PC (cga) μπορεί να τρέξει μέσω ενός companion (Gold Box Companion) και να χρησιμοποιήσω το automap feature που έχει. Θεωρώ το automap αρκετά χρήσιμο σε σημείο που μπορώ να αγνοήσω τον εκνευριστικό ήχο και τα ακόμη χειρότερα γραφικά της CGA version.

Game Box Companion

To party που έφτιαξα είχε 2 fighters (ενας νάνος) 2 κληρικούς και 2 μάγους (μάγισσες βασικά, κάτω η πατριαρχία), όλοι humans, εκτώς του νάνου. Ο λόγος που τους πήρα όλους humans δεν είναι ότι ο σπησισμός (specism), αλλά με ενοχλεί το level cap που έχουν τα non-human races. Κλασσικά οι fighters μπαίνουν στην πρώτη γραμμή του πυρρός, οι μάγισσες από πίσω (όχι αυτό που νομίζετε) και οι κληρικοί το παίζουν σε δύο ταμπλό, πότε πολεμάνε με τους fighters από μπρος και πότε πάνω από πίσω με τις μάγισσες (όχι αυτό που νομίζετε).

Καθώς παίζω και εξελίσσεται η ιστορία βρίσκω ορισμένες ελλείψεις τα οποία πάω στοίχημα ότι όταν είχε κυκλοφορήσει το παιχνίδι δεν θα μου είχαν κάνει εντύπωση, αλλά τώρα αναρωτιέμαι πως και δεν τα ειχαν προβλέψει.

-Απαξ και σου δώσει την αποστολή ο γραφιάς του δημάρχου, αν δεν την σημειώσεις κάπου, δεν μπορείς να την ανακαλέσεις στην οθόνη. Δηλαδή αν ξεχάσεις τι πρέπει να κάνεις, την έκατσες. Στην φάση που βρίσκομαι τώρα, έχω ολοκληρώσει κάποιες αποστολές, μερικές από τις οποίες δεν ήξερα καν ότι τις είχα ‘αναλάβει’. Βασικά έχω χάσει την μπάλα και δεν ξέρω που ακριβώς πρέπει να πάω τώρα. Όταν πηγαίνω στο council building (quest giver), οι πληροφορίες που παίρνει ειναι generic (don’t let the kobolds raise an army, find the nomads gathering spot) χωρίς να ξέρω ακριβώς που πρέπει να πάω.
-Οταν τρώνε damage οι χαρακτήρες, και τους κάνεις heal, βλέπεις μόνο τα current HP και δεν έχεις ιδέα πια ειναι τα Max HP με αποτέλεσμα να κάνεις overheal. Οκ, μπορείς να το ψάξεις σκάβοντας πηγαίνοντας στο encampment>view character, αλλά είναι διαδικασία.
-Αν ξεκινήσεις την διαδικασία memorize spells, και μετά δεν κάνεις rest αμέσως, πρέπει να ξαναβάλεις τα spells στην λίστα memorize γιατί η λίστα σβήνεται.
-Η ‘οικονομία’ του παιχνιδιού (και απο οτι διαβάζω σε όλα τα Gold Box RPG της SSI) είναι σπασμένη και σύντομα έχεις άπειρα λεφτά τα οποία όχι μόνο δεν έχεις που να τα ξοδέψεις, αλλά πρέπει να τα πετάξεις γιατί το βάρος τους σου επηρεάζει (αρνητικά) τα movement points

Σιγά σιγά, ‘καθάρισα’ αρκετές περιοχές, χωρίς όμως να έχω ιδέα πως να ολοκληρώσω κάποιες πολύ ασαφείς αποστολές, με αποτέλεσμα να περιφέρομαι στα διάφορα μέρη της πόλης, σκοτώνοντας εχθρούς και ελπίζοντας πως έτσι, στην τύχη, θα ολοκληρωθεί κάποια αποστολή ώστε να προχωρήσει η υπόθεση.

Leave a comment